1-Преди да запалите моторчето за пробно кръгче се уверете, че двигателя е студен! Когато е заграл пали лесно. Ако е студен и запали сравнително лесно, то значи двигателя е в добро състояние.

2-Направете няколко пробни кръгчета, за да се уверите, че мотора ви харесва и е лесен за управление. Обърнете внимание на това дали дърпа на една страна, когато кормилото е изправено! Ако тегли настрани, то с него е падано и падането е било тежко. Проверете дали мигачите, фарът, стопът и индикаторите по таблото работят. Ако нещо не свети то това може да е изгоряла крушка, но може и да е по-голям проблем.

3-При пробното кръгче обърнете внимание на смяната на скоростите. Трябва да се сменят лесно.

4-Ако купите мотора, то е желателно да смените маслото за двигателя, както и това на скоростите. Едно  от най-хубавите масла за 2Т двигател струва 25 лева. Аз купих Mobil Racing 2T пълна синтетика и разликата веднага се усети, защото предишното беше от OMV за около 12 лева - полусинтетично.

Това мога да ви посъветвам аз, останалото зависи от вас самите. Пожелавам ви да си намерите моторче, което да ви радва и да не ви изоставя на пътя ;) .
Покупка на мотопед:
Продажба на мотопед:
1-Не лъжете в обявата, или човекът, който иска да купи мотора! Ако не знаете нещо за моторетката си е препоръчително да проверите, било то из сайтове или книжки или дори друг човек, който е по-навътре в нещата!

2-Ако обявата Ви е пусната в интернета, то постарайте се да е написана грамотно и да има допълнителна информация за мотора. Горещо препоръчвам да пускате обявата си със снимки! В повечето случаи хората, търсещи си мотор или кола, преглеждат обяви на които се вижда състоянието на мотора/колата, а подминават тези, на които нищо не се вижда.

3-Не се лакомейте! Постарайте се да пускате обява с почти най-ниската сума, за която сте съгласен да дадете машинката, като все пак оставите малко за пазарене! Така повече хора ще проявят интерес. 

П.П. на трета точка: Моето моторче го бях обявил за 1200 лева, поразучих цените на 50сс ендурота и смъкнах на приемлива цена въпреки, че ще изгубя около 250 лева(които дадохме за ремонта), което е неизбежно в моя случай. На мен ми предлагаха сумата, която сега търся, преди(5 месеца), но отказах и сега съжелявам. Сега съм съгласен и за малко под 800 лева да го дам.

4-Постарайте, ако ще снимата моторчето, то то да бъде измито. Може и да е технически префектно, но мръсотията отблъсква, макар и малко, купувача.

5-Ако се намери човек, който е съгласен да види моторчето, то гледайте да му кажете всичко, за което се сещате за машинката(положително и отрицателно) и задължително се дръжте любезно, дори той да не отвръща със същото! Дайте му да я покара, за да види дали е доволен от нея! Така той ще може да си направи сметка и ако се съгласи да го купи, то ще знаете, че после няма да имате конфликти с купувачът.

6-Не разчитайте само на вестниците и интернета, за продажбата! Изкарайте мотора на събор или пазар на коли(какъвто има всяка неделя в Плевен), дори да Ви помръзва  . Така повече хора ще имат възможността да огледат мотора.

7-Ако сте дали е-mail-а си, то е желателно да го проверявате по-често през времето, когато обявата Ви е валидна  .

Надявам се да съм бил полезен, макар сигурно голяма част от нещата повечето от вас знаят. Успех в начинанието!